Vi komma, vi komma från Pepparkakeland


Ca 125 st peppakakor

Ingredienser

Deg:
2 1/2 dl brun farin
 0,8dl ljus sirap
 0,8dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malna kryddnejlikor
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

Börja med att blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen, lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och låt massan kallna utan omrörning. Rör i bikarbonaten och 3/4 av mjölet, spara resten till utbakning. Linda in degen i plastfolie och låt den stå kallt till nästa dag.

Sätt ugnen på 175°C och arbeta sedan degen smidig på ett mjölat bord. Knåda eventuellt in resten av mjölet om det behövs. Kavla ut degen tunt och ta ut pepparkakor med mått. Lägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 175°C, i 6-8 min beroende på ung. Låt pepparkakorna svalna på plåten innan du spritsar på kristyren.

1 sats sockerkristyr

Ingredienser

4 dl florsocker
1 äggvita av ett medelstort ägg
1 krm ättiksprit, 12 %

Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Ta eventuell mer florsocker så att du får din kristyr så trögflytande som du önskar. Ställ kristyren i kylen cirka 10 min så att den stelnar. Om du inte har en liten sprits hemma kan du göra en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr och klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna. Låt sedan kristyren stelna innan du smakar.




Så här fina pepparkakor fick jag och Sara när vi bakade här om veckan. Fast vi använde dock en färdig pepparkaksdeg för vi orkade inte vänta... :P Smakade kanske inte lika gott men det dög för oss. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback